Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Ο γρύπας σήμα- έμβλημα του Ηρακλείου


Το σήμα- έμβλημα του δήμου Ηρακλείου απεικονίζει τον μυθικό γρύπα, με κεφάλι αετού, σώμα λιονταριού και ουρά φιδιού, πλαισιωμένο από έναν κύκλο, μία στρογγυλή ασπίδα, που συνηθίζεται να υπάρχει στα σήματα πόλεων.
Η τρισυπόστατη μορφή του γρύπα φανέρωνε την απόλυτη ισχύ, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ως λιοντάρι είναι βασιλιάς των ζώων κι ως αετός βασιλιάς των πουλιών. Η ταύτιση του γρύπα με την δύναμη ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησε το δημοτικό συμβουλίου του δήμου Ηρακλείου, το 1961, υπό την προεδρία του δημάρχου Νικόλαου Κρασαδάκη, να εγκρίνει την εισήγηση της Περιηγητικής Λέσχης Ηρακλείου και να καθιερώσει το σχέδιο του Θωμά Φανουράκη ως έμβλημα της πόλης.
Οι άλλοι λόγοι που συνυπολογίστηκαν ώστε να παρθεί αυτή η απόφαση ήταν ότι θεωρήθηκε ότι ήταν ένα σήμα που μπορούσε να αποτυπωθεί στην μνήμη, καθώς επίσης η εικόνα του γρύπα ήταν γνωστή λόγω ευρημάτων της Κνωσού.

Ο γρύπας στην Μινωική Κρήτη
Ο γρύπας ως σύμβολο είναι άμεσα συνυφασμένο με την Μινωική Κρήτη. Ο Μινωικός γρύπας εμφανίζεται χωρίς φτερά και μάλιστα τοιχογραφίες με την εικόνα του βρίσκονται αριστερά και δεξιά της κύριας αίθουσας του θρόνου στο ανάκτορο της Κνωσού.
Ο μινωικός γρύπας εμφανίζεται από την Ύστερη εποχή του Χαλκού, το 1450 -1400 π.Χ. Η τριπλή του υπόσταση (λιοντάρι, αετός, φίδι) συμβόλιζε την βασιλική ισχύ και επιβλητικότητα στον ουράνιο, επίγειο και υποχθόνιο κόσμο.

Οι γρύπες στην μυθολογία
Οι γρύπες ως μυθολογικά στοιχεία συνδέονται με πολλούς θεούς της αρχαίας Ελλάδας. Ο Αισχύλος ισχυρίζεται ότι οι γρύπες ήταν τα σκυλιά του Δία, ο Νόννος ότι ήταν ζώα της Νέμεσης, ενώ υπάρχουν αρκετά έργα τέχνης που σχετίζουν τους γρύπες με τον θεό Διόνυσο.
Επίσης, οι γρύπες σχετίζονται με τον θεό Απόλλωνα, με τον δηλιακό μύθο για τους Υπερβόρειους.Στον μύθο αναφέρεται ότι ο Απόλλωνας μεταφέρεται προς τον μυθικό λαό που ζούσε στα βουνά της Ελλάδας με μία άμαξα που έσερναν γρύπες.



Οι γρύπες σε άλλους λαούς

Ο γρύπας εμφανίζεται σε διάφορους λαούς, πάντα με σώμα λιονταριού και κεφάλι αετού, άλλοτε με φτερά κι άλλοτε με ουρά φιδιού.Ο γρύπας υπήρξε έμβλημα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων (ανατολική Μακεδονία και Θράκη) και στα νεότερα χρόνια της Βάδης Βυρτεμβέργης.
Επιπλέον, γρύπες συναντάμε στους πολιτισμούς της Περσίας, όπου θεωρούνταν σύμβολο κατά της μαγείας του κακού και της συκοφαντίας, αλλά και στην Αίγυπτο.


Πηγή: wikipedia.gr,history.heraklion.gr,mixanitouxronou.gr
 OriginalCrete

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου